• Tiarre

5 obiceiuri care îți pot distruge bijuteriile

Ai observat, probabil, cum bijuteriile își pierd, după un timp, strălucirea. Acest fenomen este foarte vizibil la inele și brățări: nu mai au luciu, pot fi ușor deformate, suprafața devine mată, iar uneori bijuteria se poate înnegri.

Dincolo de aspectul estetic, fenomenul de uzură îți devalorizează bijuteriile – oxidarea (tarnish), zgârieturile, desprinderea unor elemente (pietre, încuietori, charm-uri, etc) conduc la degradarea și, implicit, la devalorizarea bijuteriei.

Chiar și bijuteriile purtate rar, păstrate în cutii de bijuterii pentru perioade îndelungate, se degradează.

Trecerea timpului și uzura sunt inevitabile, însă felul în care porți și îngrijești bijuteriile le poate prelungi durata de viață și strălucirea.

Am facut pentru tine o listă cu “obiceiuri proaste”, care îți degradează bijuteriile.


1. Porți bijuterii în timpul activităților casnice


Atunci când gătești, uneltele metalice pe care le manevrezi (cuțit, lingură, vase) intră în contact cu inelele și lasă zgârieturi fine pe suprafața lor. Aburii încărcați de grasimi și uleiuri se depun pe suprafața colierelor și a cerceilor, mătuind pietrele. Iar în timpul curățeniei, bijuteriile intră în contact cu substanțe chimice (detergenți, acizi, înalbitori), care pot coroda argintul.

Astfel că, este de preferat să îndepărtezi bijuteriile înainte de a te apuca de treabă.


2. Porți bijuteriile sub duș


Umezeala, căldura și detergenții din produsele cosmetice favorizează apariția fenomenului de tarnish. Uleiurile minerale și detergenții din produsele cosmetice (gel de duș, loțiuni, creme, spray fixativ, unele produse de machiaj) pot deteriora metalul, chiar și metalele nobile, și pot slăbi adezivul pentru pietre sau perle.

Înainte de saună, bazin sau duș, asigură-te că ai lasăt bijuteriile într-un loc uscat, ferit de aburi și produse cosmetice.3. Îți expui bijuteriile la șocuri mecanice


Te duci la sală, lucrezi în gradină sau faci mici reparații prin casă – toate aceste activitați expun bijuteriile la lovituri sau presiuni puternice. Astfel, îți poți deforma inelele sau brățările, iar pietrele se pot desprinde din montură.


4. Nu îți cureți bijuteriile


Poluarea, praful, substanțele cu care vii în contact zilnic, îți afectează bijuteriile. Și nu, inelele nu se spală singure atunci când te speli pe mâini (am stabilit deja că nu ar trebui să porți bijuterii în duș). Pentru o îngrijire corectă, bijuteriile ar trebui să treacă printr-o curățare profesională, executată de un bijutier, o dată pe an.


5. Îți depozitezi bijuteriile la gramadă


Fiecare bijuterie ar trebui să fie depozitată separat, în săculeți speciali sau punguțe tip zip lock. Dacă le vei pune într-o cutie de bijuterii, la comun, contactul dintre bijuterii va produce zgârieturi pe suprafața metalului.

Umezeala din aer pătrunde și în cutiile de bijuterii, ducând la apariția oxidării (tarnish). Poți încetini acest fenomen prin adăugarea în cutie a unui pliculeț de silicagel sau a unei bucăți de cretă. Vor absorbi umezeala, iar bijuteriile tale își vor păstra strălucirea mai mult timp

58 afișare0 comentariu