• Tiarre

Cum se fabrică o bijuterie?

Fiecare piesă din colecțiile Tiarre este realizată manual, în serie limitată, pe durata mai multor ore și zile de muncă, cu atenție și multă rabdare.

Sunt folosite unelte și tehnici clasice, foarte puțin diferite de cele ale maeștrilor bijutieri din secolele trecute. O bijuterie prețioasă și delicată are “ingrediente” dure: metal încălzit în foc, ciocane și pile de oțel, fierăstrău și perii aspre din păr natural.


METALUL


cum se fabrica o bijuterie

Povestea oricărei bijuterii începe în turnătorie, cu realizarea profilelor de metal prețios. Lingoul de metal obținut în turnătorie este procesat până la obținerea de ștraif, sârmă, bară sau tablă de argint sau aur, cu grosimi foarte mici – între 0,35 și 3mm. Alegerea profilului și a grosimii acestuia determină silueta bijuteriei: fină și delicată sau masivă și puternică.


MODELAREAForma brută a viitoarei bijuterii se obține prin încalzirea metalului și modelarea cu ciocanul, cleștele sau alte unelte pentru îndoirea metalelor moi. Inelele și brățările sunt modelate pe un suport cilindric din oțel (dorn), prin bătăi de ciocan, până la obținerea cercului perfect și a mărimii dorite. Formele atipice, precum pandantivele sau monturile pentru pietre cu forme neregulate, sunt realizate liber, cu mâna, prin modelare cu diverse tipuri de clești.


SUDURAÎmbinarea elementelor se face prin sudură, folosind un aliaj de argint sau aur (aliaj pentru lipire).

Acesta este pasul care determină rezistența bijuteriei: o sudură slabă sau incompletă se va eroda în timp iar bijuteria va fi mai fragilă la impact, existând riscul apariției de fisuri vizibile sau chiar fracturi.

Toate elementele ce vor fi sudate se încalzesc concomitent la peste 850⁰. La această temperatură, aliajul pentru lipire devine lichid și acționează ca un liant între elementele de argint sau aur ce vor forma bijuteria.


ȘLEFUIREAAceasta este etapa în care bijuteria ajunge la forma finală, cu ajutorul unui întreg arsenal de unelte: pile, șmirghel, lână de oțel, discuri abrazive, etc. Tot acum se montează pietrele prețioase sau perlele și se atașează agățătorile, încuietorile sau elementele de decor.


FINISAREA
Finisarea conferă bijuteriei strălucirea de oglindă sau o textură specială – satinată, sablată, mată, etc. În această etapă se folosesc periuțe cu păr natural – dur, mediu sau moale, periuțe cu ace sau bile de bumbac moale.

89 afișare0 comentariu