• Tiarre

De ce se innegrește argintul?

Probabil ai observat că bijuteriile vechi din argint, sau cele care nu au fost purtate de mult timp, și-au pierdut luciul, fiind acoperite de un strat mat, de culoare gri sau neagră. Acest strat se numește “tarnish” – un strat superficial de coroziune ce se dezvoltă pe suprafața metalelor (aluminiu, cupru, argint, alamă, etc).


Tarnish-ul apare în urma contactului bijuteriilor de argint cu aerul atmosferic, umiditatea pielii și substanțe chimice (detergenți, înălbitori, substanțe ce conțin sulf, uleiuri, produse cosmetice și de machiaj, etc). Chiar și bijuteriile folosite rar, depozitate în cutii de bijuterii, se înnegresc prin simplul contact cu aerul, formând un strat subțire de oxid.


Coroziunea apare în mediu umed, ca urmare a reacției dintre argint și oxigen însă, spre deosebire de rugină, coroziunea argintului este autolimitantă (se formează în strat superficial, fără a se extinde în profunzime și fără a perfora metalul).


Abraziunea contribuie la formarea stratului de tarnish. Micile zgârieturi apărute în urma activităților zilnice diminuează luciul argintului și grăbesc mătuirea acestuia.


Substanțele chimice au o contribuție importantă la înnegrirea argintului. Substanțe dintre cele mai comune, precum oxidul de zinc – prezent în unele produse de machiaj, până la uleiuri de corp sau fixativul pentru pâr pot determina apariția unor pete negre pe suprafața argintului.


Chiar și mediul înconjurător poate contribui la înnegrirea bijuteriilor. Poluarea sau fumul rezultat din arderea combustibililor (benzină, cărbune) favorizează apariția coroziunii.


Îți poți proteja bijuteriile din argint urmând cateva reguli simple:

· Păstrează bijuteriile de argint ambalate individual în punguțe tip zip lock sau săculeți pentru bijuterii;

· Adaugă în cutia de bijuterii câteva pliculețe de silicagel sau o bucată de cretă - vor absorbi umezeala;

· Nu purta bijuteriile de argint în timpul activităților casnice (curățenie, gătit, spălatul vaselor);

· Îndepărtează bijuteriile din argint înaintea activităților în medii umede (bazin de înot, sauna, duș);

· Evită lovirea, zgârierea sau contactul bijuteriilor cu substanțe corozive.

226 afișare0 comentariu