• Tiarre

Moissanitul: Diamantul extraterestru

Accesibil, strălucitor și prietenos cu mediul, moissanitul s-a impus rapid pe piața bijuteriilor, ca alternativă a diamantului.Comoara din meteorit

Moissanitul a fost descoperit de către Henri Moissant în 1893, în timp ce examina mostre de rocă din craterul unui meteorit (Canyon Diablo, Arizona). La început a crezut că micile cristale descoperite erau diamante, însă în 1904 a stabilit că acestea erau o carbură de siliciu, substanță considerată, până atunci, inexistentă în formă minerală. Carbura de siliciu fusese sintetizată în laborator de către Edward Acheson, în 1891.

În prezent, forma minerală a carburii de siliciu este cunoscută ca moissanit, în onoarea celui care a descoperit-o, în timp ce forma artificială poartă denumirea de carborund.

Moissanitul este o piatră extrem de rară – până în 1950 singura sursă de moissanit fiind meteoriții. Cristalele de moissanit au, în medie, diametrul de 1mm, recordul aparținând unui cristal de 4,14mm diametru. Din cauza rarității și a dimensiunilor foarte reduse, moissanitul nu poate fi folosit în forma sa naturală.


Moissanitul produs în laborator

În anii 90, compania Charles & Colvard a introdus în industria bijuteriilor moissanitul creat în laborator, ca substitut al diamantului. Având proprietăți aproape identice cu cele ale diamantului, moissanitul artificial a fost adoptat rapid și folosit pe scară largă în producerea bijuteriilor.

Aceeași companie a controlat, până în anii trecuți, producția și comerțul mondial cu moissanit, prin intermediul patentelor. O dată cu expirarea acestora (2015 - USA, 2016 - Europa și Asia, 2018 - Mexic), piața bijteriilor cu moissanit s-a diversificat prin apariția unor noi producători ce oferă pietre prețioase fabricate din carbură de siliciu.

Piața bijuteriilor cu moissanit totaliza, în 2014, 22.5 milioane $, numai în USA. Din acest total, inelele decorate cu moissanit reprezintă 20,4 milioane $. Pentru piața bijuteriilor cu moissanit se prevede o creștere de până la 48,8 milioane $ până în 2025.Moissanit vs. Diamant


Avantajele moissanitului, comparativ cu diamantul, sunt legate în special de preț și disponibilitate. Avînd aceeași strălucire și frumusețe, precum și o duritate similară, moissanitul are un preț mai scăzut și o disponibilitate mult mai mare: milioanele de ani necesare formării diamantelor se reduc la numai 3 zile pentru crearea unui moissanit de 1 carat.

Ambele pietre prezintă luciu diamantin, clivaj perfect, însă indicele de refracție al moissanitului este mai mare, astfel ca reflectă o paletă mai largă de culori, generând un efect de “disco ball” sub acțiunea directă a luminii.

Un alt avantaj al moissanitului este acela de a fi prietenos cu mediul: nu necesită activități de foraj și extracție minieră, iar amprenta de carbon este mult mai mică decât în cazul pietrelor prețioase naturale.

Diferențierea între moissanit și diamant este imposibilă cu ochiul liber – la examinarea vizuală sau sub lupă cele două pietre par identice. Expertiza și departajarea celor două se face în laboratoare de specialitate.147 afișare0 comentariu