• Tiarre

3 metode simple pentru verificarea bijuteriilor din argint

Actualizată în: 2 Oct. 2018

Prima și cea mai importantă dovadă a calității unei bijuterii o reprezintă marcajul.Marca de stat reprezintă “marca oficială, protejată prin lege, reprezentată de un simbol unic pentru tipul de metal preţios, alături de precizarea titlului redat în cifre arabe, care se aplică pe obiectele din metale preţioase exclusiv de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ca autoritate competentă, înainte de punerea pe piaţa naţională a acestora”.


Ce bijuterii sunt exceptate de la marcaj?


Marcarea bijuteriilor și a obiectelor din metale prețioase (argint, aur, platină, paladiu) este obligatorie pe teritoriul României.

Conform legislației în vigoare, sunt exceptate de la marcare:

· Obiectele din argint și paladiu cu greutate până la 2g;

· Obiectele din aur și platină cu greutate până la 1g;

· Monedele, medaliile și plachetele din metale prețioase;

· Lingourile din metale prețioase;

· Obiectele confecționate din metale prețioase, destinate exportului.


Cine aplică marcajul bijuteriilor?


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este singura instituție abilitată pentru a aplica marcajul corespunzător tuturor bijuteriilor și poate autoriza producătorii și importatorii de bijuterii pentru marcarea bijuteriilor cu marcă proprie de garanție (în acest caz, bijuteria va purta două marcaje: cel al producătorului și marca ANPC).

ANPC oferă de asemenea, la cerere, serviciul de expertiză a bijuteriilor personale, la tarife foarte accesibile – între 3,5 și 6,2 lei pe bijuterie.


Dacă nu dorești o expertiză oficială, dar vrei să afli dacă bijuteriile tale din argint sunt veritabile, poți încerca unul din testele rapide de mai jos.


Magnet Apropie un magnet de bijuterie și observă dacă aceasta este atrasă.

Argintul nu are proprietăți magnetice, fiind un metal neferos, astfel că nu va fi atras de magnet.


Gheață Vei avea nevoie de două cuburi de gheță, o lingură de inox și bijuteria de testat. Așează lingura și bijuteria pe masă.Așează un cub de gheță deasupra bijuteriei și un altul în cupa lingurei, pentru comparație.

Deoarece argintul are o conductivitate termică ridicată, cubul de gheață așezat pe bijuterie se va topi mult mai repede decât cel din lingură.

Bijuteria va acționa asupra gheței precum un obiect preîncălzit.


Înălbitor Aplică o picătură de înălbitor pe o zonă mai puțin vizibilă a bijuteriei. Argintul se va înnegri rapid în zona de aplicare, ca rezultat al oxidării rapide.

136 afișare1 comentariu